litetillskolan.blogg.se

Riddarhomen

Publicerad 2015-03-13 13:16:00 i Allmänt,

RIDDARHOLMEN – STOCKHOLMS HISTORISKA KÄRNA

 

Ön som ligger mellan Mälaren och Saltsjön var tidigare kallad Kidskär då det var bete mark för getter och andra djur fram till år 1252 då Birger Jarl grundar Stockholm och bestämmer sig för att bygga upp ett kloster på ön och under 1300-talet börjar ön benämnas Gråmunkeholmen efter de gråklädda munkarna då kyrkan invigs (gråmunkkyrkan)

 

Gustav Vasa bestämmer sig för att ta ner kyrkan när han ”bryter med påven” detta kom att bli Sveriges största förändring under 1500-talet. Vasa drar in klostret till kronan och munkarna som bodde på ön blir tvingade att konvertera eller lämna landet. Han bestämmer även att holmen ska befästas i nordväst för att förstärka rikets försvar. På västra sidan byggs en röd tegelmur med två torn för att skydda mot både inre och yttre fiender. Ena tornet kallas idag för Birger Jarls torn och används av Justins kanslern medans det andra tornet är inbyggt i det Wrangelska palatset. Tornen är det ända som är kvar av medeltidens försvarsverk.

Idag heter ön Riddarholmen efter Karl IX önskemål.

 

Ön bestod av båtplatser och bostadshus av trä ända tills Sverige vann kriget mot Tyskland och räknades som en av Europas stormakter. Det ansågs att en stormakt kräver sin huvudstad och den omorderna byn var tvungen att ersättas mot mordernare palats för att tåla en jämförelse med Europas andra stormakter.

 

 

 

Sparreska palatset

 

År 1635 fick Per sparre fick tomten av drottning Kristina eftersom Karl IX Avrättat sparres pappa i lindköpings blodbad. Palatset gav ett påkostat utryck då det var byggt som ett franskt litet lantslott med stor terrass ut mot riddarfjärden

 

År 1763 köpte David von Schultzenheim palatset och gav det en helt ny funktion. Han var professor i förlossningskonst och gjorde palatset till barnbördshus med tio sängar i bottenvåningen 1775. Staten köpte huset 1776 och amiralitetskollegiet hade kontor där i över 150 år, sedan köpte riksrevisonsverket upp det och stannade där till 1976.

 

Under åren har palatset byggts om och till. När Sparre ägde huset var det en våning lägre än idag. Palatset har genomgått flera renoveringar, den senaste renoveringen avslutades 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riddarholmskyrkan tidigare gråbrödarkyrkan

 

Kyrkan är ett museum, kunglig gravkyrka samt serafimerordenskyrka. Kyrkan är den äldsta bevarade byggnaden i Stockholm och den ända medeltida klosterkyrka som finns kvar. Den byggdes upp år 1290 när Magnus Ladulås dog. Ladulås hade gjort stora donationer till byggandet,  för att skapa en gravkyrka till sin nya kungaätt. Många medeltida kungar begravdes i just denna vackra kyrka, därefter är det idag en kunglig begravningsplats.

 

Gråbröderna/ franciskanerna blev förvisade år 1527 under reformationen. Kyrkan blev en församlingskyrka och klosterbyggnaderna fick en annan användning. Vid slutet av 1500 talet blev kyrkan färdigbyggd. Den fick ett högt västtorn och nya gravmonument över medeltidskungarna Magnus Ladulås och Karl Knutssons gravar. år 1748 blev serafimerordens instiftade på grund av en mystisk koppling till Ladulås. Det var runt 700 sköldar över döda serafimerriddare har hängts i kyrkan. Kort inpå detta blev kyrkan en nationell minneshall.

 

Kyrkans tornspira och flera tak började brinna 1835. Tornspiran blev då ersatt med en nygotisk gjutjärnspira.

 

Wrangelska Palatset

 

År 1652 påbörjade Carl Gustav Wrangel byggandet av palatset. Han anlitade två arketekter vid namn Jean De La Vallée och Nikodemus Tessin som gjorde det till ett ståtligt palats, med rika dekorationer i sandsten, mot havet ännu ett rundtorn och in mot torget byggde de upp två fåglar med avslutande fyrkantstorn.

 

Han hade fyra år tidigare fått tomten av drottning Kristina som belöning av hans insatser i det 30-åriga kriget. Innan Palatset byggdes stod det två år tidigare ett stenhus i två vånigar som Lars Sparre låtit bygga. I palatset finns ett kanontorn ner mot stranden som är kvarstånade  från Gustav Vasas dagar. Både Wrangel och hans hustru Anna Margareta von Haugwitz hann dock avlida innan bygget var färdigt.  

 

Slottet tre kronor brann år 1697, så kungafamiljen flyttade in i palatset, då blev statsdelen mer levade än någonsin.

 

 57år senare flyttaden även flera ämbetsverk in, bland annat Svea hovrätt. Vid yttligare en brand år 1802 förstördes stora delar av huset. Carl Christoffer Gjörwell designade då palatset och det är hans arkitektur vi ser än idag.

 

 

Vägbeskrivning.

 

Om du åker från T-centralen så kan du ta tunnelbanans gröna linje mot ,man behöver endast åka en station därifrån. Stationen du ska gå av på heter Gamla stan. När du är framme vid stationen går du ut mot spärrarna och sedan till höger, det finns en hänvisnning mot riddarholmen vid tunnelbanestationen. När du väl gått höger kommer du gå under en tunnel och efter denna korta tunnel ser du havet, det havet kallas Mälaren. Då svänger du åter igen till höger och därifrån kan man se den historiska ön. Det är bara att gå rakt fram sen är du på ön.

 

 

Personlig beskrivning

 

När jag besökte platsen var det strålande sol och en mycket härlig och varm eftermiddag, så mina första intryck var väldigt positiva. Av läsning och lyssning har jag trott  att ön skulle vara obefolkad och öde, men motsatsen bevisades och det var flertal joggare/cyklister samt några som satt och njöt av det härliga vårväder längs Riddarholmshamnen

 

Jag som älskar att uppleva historiska saker istället för att läsa om dem var väldigt positivt överraskad när jag besökte riddarholmen. De flesta byggnader har gjorts om till kontor men utseendena är fortfarande bevarade. Harmonin slog mig när jag promenerade runt ön och kollade på de vackra stenbyggnaderna.

 

 

På ön finns ett väldigt unik hotell samt restaurang. Mälardrottningen som är ett hotell i en båt längs vänstra hamnen

yrekesrollme

Publicerad 2015-03-02 14:49:09 i Allmänt,

Personlig försäljning
Yrkesroller


Individuellt arbete:

Du har till uppgift att välja olika säljare yrke (t.ex Fastighetsmäklare, Försäljare (partihandel), Resebyrå tjänsteman, Turistbyrå tjänsteman, Marknadsförare, projektledare (reklam) etc.) där du tar reda på utbildning, framtid, jobb beskrivning, lön, personliga egenskaper och namnge företag där man kan jobba.

Arbetet ska lämnas in skriftliga ska inkludera källförteckning som lämnas in på fronter.
Arbetet ska vara klart v 11(måndag-fredag)

Bartender
En bartender blandar drinkar och serverar sprit i barer. En bartender ska kunna de olika spritsorternas tillverkningsprocess, deras historia, smak samt vilken maträtt drycken passar till.

Utöver att se till så att alla drycker de serverar finns i baren, servera kunder ska bartendern även se till så att ingen kund är redlöst berusad alltså ha en översiktlig koll angåande hur berusade alla kunder är så att ingen blir tvungen att matpumpas eller vidare.

En serviceutbildning bör man ha ifall bartender låter intressant samt grundläggande utbildning inom restaurangområdet som finns inom gymnasieskolan men man kan även utbildas på arbetsplatsen. Som person bör man vara oerhört stresstålig och serviceinriktad med en översiktlig ansvarhetsroll. Lönen ligger runt 23 100 kronor i månaden med det kan variera beroande på arbetsuppgiften.

Personligen skulle jag vilja arbeta som bartender i min ungdom dock inte allt för länge, men det skulle vara en spännande och rolig början inom serviceyrken.

Som resebyråtjänsteman arbetar man på en resebyrå eller hos en researrangör med att förmedla och arrangera resor. Man kan man arbeta med att sälja färdiga paketresor eller skräddarsy resor efter kundens önskemål. I arbetet ingår att informera kunder om resmål, resvägar, priser och hotell samt att boka resor och hotell åt kunden. Resebyråtjänstemannen kan också hjälpa kunden att boka hyrbil eller aktiviteter på resemålet.
Kontakten med kunder kan ske via telefon eller genom att kunden besöker resebutiken. Som resebyråtjänsteman kan man även arbeta på ett callcenter där man enbart har kontakt med kunden över telefon.
Vissa resebyråer är specialinriktade på exempelvis privatresor, affärsresor, gruppresor, konferensresor eller äventyrsresor. En resebyrå kan även vända sig till turister som besöker Sverige. För att arbeta med gruppresor och konferensresor krävs branschkunskap för att tillgodose kundens behov.
En resebyråchef ansvarar för och leder arbetet på en resebyrå. Som resebyråchef kan man även ha det ekonomiska ansvaret för en resebyrå.
Som utbildad resebyråtjänsteman kan man även vara anställd på en reseavdelning på ett större företag och arbeta med att boka resor till företagets anställda.
För att arbeta som resebyråtjänsteman krävs att man är serviceinriktad, flexibel och ansvarsfull. Man bör också vara allmänbildad och ha geografiska kunskaper.
Om man är intresserad av att arbeta inom resebranschen kan man på gymnasiet välja att studera Handels och Administrationsprogrammet med inriktning turism och resor som finns på flera orter runt om i landet.
Reseledare utbildas av resebolagen. Resebolagens reseledarutbildningar är ofta avgiftsbelagda. Resebolagen rekryterar från reseledarutbilningarna med det är viktigt att komma ihåg att en examen från en reseledarutbildning inte garanterar anställning hos resebolaget.
Inom Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) och inom Komvux finns olika utbildningar inriktade på arbete inom resebranschen.
International Association for Tour Managers (IATM) anordnar examination för certifiering som Tour Manager.
Resebyråtjänstemän internutbildas hos researrangörer och på resebyråer. För att bli anställd som resebyråtjänsteman krävs vanligtvis att man har utbildning inom turismbranschen och i datoriserade bokningsystem. Erfarenhet från resebranschen är meriterande och att först arbeta som reseledare är en vanlig väg in i yrket.
Reseguider utbildas i samråd med en lokal guideförening, turistorganisation eller ett utbildningsföretag. För antagning till en guideutbildning krävs vanligtvis att man är minst 20 år och har en godkänd gymnasieutbildning. Man bör ha goda språkkunskaper samt ha erfarenhet av guideyrket och av att leda grupper. För att få kalla sig auktoriserad guide krävs cirka 200 timmars utbildning och att man genomgått ett skriftligt och muntligt auktorisationsprov.
Inom högskolan finns olika utbildningar med olika inriktningar inom turism- och resesektorn. Kandidatprogram i turismvetenskap finns bland annat vid Högskolan i Kalmar, Södertörns Högskola, Karlstads Universitet och Mittuniversitetet. För antagning krävs vanligtvis grundläggande behörighet för högskolestudier med särskild behörighet i matematik, engelska, svenska och samhällskunskap.
Inom Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) finns en tvåårig utbildning till reseproducent vid Swedish College of Travel and Tourism i Orsa. De flesta reseproducenter har erfarenhet från resebranschen och de flesta har arbetat utomlands som reseledare.
Turismbranschen är enligt arbetsförmedlingen känslig för konjunktursvängningar, geopolitiska problem och politiska beslut. Resandet har ökat under senare år men enligt arbetsförmedlingen väntas resandet minska något inom det närmaste året på grund av det rådande konjunktur läget. Detta väntas enligt arbetsförmedlingen leda till en fortsatt hög konkurrens om de lediga jobben inom resebranschen. Enligt Turismens Utredningsinstitut väljer många svenskar att stanna hemma och semestra i Sverige under lågkonjunkturen vilket har lett till en viss stimulans av den lokala turism- och resemarknaden.
För guider och reseledare är arbetsmarknaden idag kärv enligt arbetsförmedlingen och under det senaste året har antalet arbetstillfällen minska. Arbetslösheten inom yrkena är högre än genomsnittet för andra yrken viket enligt arbetsförmedlingen är ett resultat av att många väljer att utbilda sig inom området.
Resebyråerna har under de senaste åren fått en ökad konkurrens av bokningsajter på internet och av att folk i allt större utsträckning väljer att boka sin resa själva via internet. För resebyråtjänstemännen väntas hård konkurrens om de lediga jobben under det kommande året enligt arbetsförmedlingen. Arbetslösheten bland resebyråtjänstemännen har under ett par år minskat men idag syns en ökning av arbetslösheten inom yrket. Arbetslösheten ligger idag på en nivå högre än genomsnittet för övriga yrken enligt arbetsförmedlingen.
Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2009 tjänar en reseledare i åldern 25-39 i genomsnitt 22900 kr/månad medan en reseledare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 26500 kr/månad.
En resebyråtjänsteman (säljare) i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 20100 kr/månad medan en resebyråtjänsteman (säljare) i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 21300 kr/månad enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2009.
En resebyråtjänsteman (reseproducent) i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 31600 kr/månad medan en resebyråtjänsteman (reseproducent) i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 34600 kr/månad enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2009.
Som turistguide tjänar man i åldern 25-39 i genomsnitt 22900 kr/månad enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) lönestatistik från 2009. En turistguide i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 26500 kr/månad.



Betygs
E: Översiktlig beskrivning av två yrkesroller, Vad gör en….? Utbildning? önskevärda egenskaper? Kunskaper? Förkunskaper? Hur ser lönen ut?? Inom vilka företag kan man jobba, minst ett företag och minst en källa
C: Utförlig beskrivning av tre olika yrkesroller som ovan, Minst två olika källor.
A: Utförlig och nyanserad beskrivning av tre olika yrkesroller som ovan plus framtid/karriärmöjligheter, jämföra, egna tankar och förslag minst tre olika företag På vilket sätt är olika yrkesroller beroende av varandra? Minst tre olika källor. Du måste även presentera detta muntligt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela